Орешарски: Рано е да се пристъпва към намаление на данъчно-осигурителните вноски

346
Досегашното преизпълнение на бюджетните приходи не е достатъчно, за да се пристъпва към намаление на данъчно-осигурителните вноски.

Въпреки това, след анализ на преизпълнението на бюджета за първото полугодие на годината, ще се търсят варианти за намалението на осигурителната тежест в комплект с компенсиращи мерки, които да не поставят под съмнение изпълнението на бюджета. Това каза по време на парламентарния контрол финансовият министър Пламен Орешарски.

Изпълнението на бюджетните приходи за първото полугодие на тази година е добро на фона на изпълнението на приходите за същия период на предходната година, каза министърът. Той каза, че има преизпълнение с 18,5 на сто, което е най-доброто постижение на приходните администрации за последните години.

Същевременно обаче преизпълнението по думите на Орешарски е сравнително скромно спрямо плана за приходите за тази година и то възлиза на 2,4 на сто. Това според министъра означава, че преизпълнението на бюджетните приходи за първото полугодие е планирано, а не извънредно, което да позволи и допълнителни бюджетни разходи или намаление на приходните ставки. Освен това през втората половина на годината бюджетните разходи винаги са по-високи спрямо тези през първата половина на година, припомни министърът.

Увеличението на размера на осигурителната вноска за втория стълб на пенсионното осигуряване не трябва да става за сметка на намалението на осигурителните вноски за задължителното обществено осигуряване, за да не се застраши стабилността на солидарния осигурителен стълб на пенсионната система.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg