Орешарски се срещна с Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП

324
Орешарски се срещна с Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП

Министърът на финансите Пламен Орешарски проведе работна среща с шестчленна делегация на Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент, водена от нейния председател Перванш Бере.

Министърът на финансите Пламен Орешарски запозна гостите с предизвикателствата пред България като член на ЕС, които са фокусирани върху постигането на дългосрочна устойчивост на публичните финанси с оглед проблема със застаряващото население, съществено подобрение на бизнес средата, укрепване на административния капацитет, повишаване на иновациите и изследователската дейност, подобряване на съществуващата и изграждане на нова инфраструктура.

Финансовият министър подчерта, че страната ще продължи политиката на макроикономическа стабилност и реализирането на бюджетни излишъци в средносрочен план, като противодействие на евентуални външни и вътрешни дисбаланси. Пламен Орешарски подчерта, че средносрочна цел е и облекчаване на данъчния режим с цел увеличаване на икономическата активност. Перванш Бере прояви интерес по отношение на инициативата на правителството за въвеждане на „плосък” данък.

Министър Орешарски обясни, че това е политическо решение и предстоят дебати в парламента. В разговора с делегацията, министърът на финансите каза, че страната подкрепя повечето данъчни инициативи на Европейската комисия и е в активен диалог по тези въпроси с експертите на ЕК.
На въпрос от страна на делегацията за готовността на България за присъединяване към Еврозоната, министър Орешарски подчерта, че това ще стане, когато страната има икономическа готовност да замени настоящия монетарен режим.

На този етап страната покрива четири от петте маастрихтски критерии, заяви финансовият министър и припомни, че за 2006 г. инфлацията е била 6.5%.

На срещата беше разгледана и темата за корупцията у нас. Министър Орешарски обясни, че борбата с корупцията е многоаспектна като от една страна има сериозен успех при осветляване на бизнеса, а от друга е проведена основна реформа в контролната система в публичния сектор. Обсъдено беше и влиянието на финансовата криза в САЩ върху българската икономика. Министърът на финансите прогнозира, че тя няма да окаже съществено влияние у нас. Кризата би имала влияние, ако засегне като цяло страните на ЕС, тъй като близо 60% от стокообмена на България е с тях.

ECON отговаря за икономическите и парични политики на ЕС, функционирането на Икономическия и паричен съюз, европейската и международните парични и финансови системи, регулиране и надзор на финансовите институции и пазари, свободното движение на капитали и плащания, данъчни разпоредби и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg