Орешарски: Ще се стремим България да бъде успешен пример за страна, адаптирала се към ЕС

358
Орешарски: Ще се стремим България да бъде успешен пример за страна, адаптирала се към ЕС

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва днес в осмия икономически форум в Брюксел, който тази година беше на тема: „Регулиране в световен мащаб и икономически и валутен съюз в Европа”. Министър Орешарски участва в събитието по покана на Еврокомисаря по валутните и икономически въпроси Хоакин Алмуня.

В рамките на форума бяха обсъдени устойчивостта на съществуващите макроикономически дисбаланси на глобално ниво, както и макроикономическите стратегии, с които разполагат основните икономически играчи на световната сцена. По време на събитието бяха обсъдени още евентуални варианти, които могат да спомогнат за осигуряването на все по-ефикасно функциониране на Еврозоната в бъдеще.

По време на сесията „Насърчаване на наваксването и сближаването в ЕС” се разискваха икономическите и финансови промени в редица икономики, които в последните години наваксват в икономическото си развитие. Целта на панела беше чрез поука от досегашния опит да се спомогне за насърчаване на интеграцията в ЕС и да се улесни безпроблемното членство на тези държави, които са в процес на присъединяване към Еврозоната.

Министърът на финансите Пламен Орешарски представи икономиката на страната през последните години, перспективите за развитие и отбеляза, че 2007 година е ключова за България, защото членство в ЕС доказва успешното икономическо развитие и реформи в страната. Министър Орешарски заяви, че над 75% от икономиката е в частния сектор, като този процент е практически 100% във финансовата система.

Реалният икономически растеж в последните години е около 6%. За сравнение през 1996 г. той е бил негативен в размер на 9.4% - посочи финансовият министър. Публичният дълг бележи устойчива тенденция на намаление и от над 120% в средата на 90-те години днес се ориентира около 20%. Пламен Орешарски допълни още, че държавният бюджет приключва трета поредна година с излишък, надхвърлящ за миналата година 3.3%, а размерът на чуждите инвестиции за отминалата година надхвърли 15% от БВП.

В заключение министърът на финансите увери, че България ще продължи да води строга фискална политика и че ще се полагат усилия страната бързо да се адаптира към стандартите и практиките на ЕС.

В дискусиите по време на форума се обсъдиха и въпросите, свързани с големите различия в неотдавнашния опит по отношение на растежа на присъединилите се в последните години към ЕС страни и степента, в която използват чужди валути. Коментирана беше и бързата финансова експанзия , която е в ход в няколко от тези икономики, както и доколко ефективно това подкрепя реалната конвергенция и дали би могло да доведе до уязвимост в средносрочен план.

Сред участниците във форума бяха още Председателят на ЕК Хосе Мануел Барозу, Еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер, Първият зам.-управляващ директор на МВФ Джон Липски, представители на Европейската Комисия и Международни финансови институции, както и министри от държави-членки на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg