Орешарски: Сивият сектор в икономиката е в контролирани размери

313
Орешарски: Сивият сектор в икономиката е в контролирани размери

Сивият сектор в икономиката в значителна степен е в контролирани размери и усилията за свиването му ще продължат. Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски преди съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика.

Според него в последните години се повишава корпоративната култура на бизнеса в България и осъзнатото плащане на данъци. За да потвърди тезата си, финансовият министър посочи, че през последните години видимо нараства облагаемата основа на ДДС.
Ако в периода 1997 – 2003 г., като дял в крайното потребление, тя се е движела 42 и 60%, през 2007 г. този дял вече е 86%. За тази година се очаква да достигне 89%.

Според Орешарски не съществува надеждна методика за борба с икономическите субекти, работещи в сивия сектор. От своя страна, главният прокурор Борис Велчев заяви, че в борбата със сивата икономика трябва да се заложи на превенцията. „Като цяло, личната ми оценка за дейността на контролната система в България е доста неудовлетворителна“, заяви Велчев.

Според него годишно в прокуратурата се получават неколкостотин хиляди сигнала за различни престъпления. Главният прокурор бе категоричен, че ако контролните органи у нас работят по-ефективно, това ще намали броя на случаите, с които трябва да се занимава прокуратурата.

Изпълнителният директор на НАП Мария Мургина заяви, че сред приоритетите на агенцията за 2008 г. са минимум 10% от планираните ревизии да бъдат за физически лица, а минимум 20% от ревизиите от Териториалните дирекции на НАП да се извършат на задължени лица от рисковите браншове.

За целта през тази година са създадени и въведени ръководства и методики за контрол на рисковите браншове. Мургина съобщи още, че се очаква да стартират електронни ревизии, с които ще постигне 100% контрол върху счетоводните данни на задължените.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg