Орешарски участва в заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси

375
Орешарски участва в заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе в Брюксел, Белгия. Заседанието беше първото под председателството на Словения.

В рамките на срещата беше представена работната програма на Словенското председателство. Словения декларира желание да осигури споразумения за стабилизация и асоцииране на всички западнобалкански държави и да ускори тяхната евроинтеграция. Страната ще насочи вниманието си върху развиване на обновената Общностна програма по Лисабонската стратегия за икономическо и социално обновление на Европа. Словения ще продължи усилията за намаляване на административната тежест върху бизнеса с до 25 %, като се очаква този процес да приключи през 2012 г.

Министрите разискваха и проекта на Документа по основните въпроси на Словенското председателство. България подкрепя Документа, който поставя ударение върху важността от осигуряване на макроикономическа стабилност, засилване и по-добро фокусиране върху приложението на структурните реформи за растеж и заетост и постигане на дългосрочна стабилност на публичните финанси. Сред акцентите още са подобряване на ефективността и стабилността на финансовите пазари, както и запазване на настоящия успех на Икономическия и паричен съюз.

Членовете на ЕКОФИН обсъдиха въвеждането на еврото в Кипър и Малта. България поздрави двете страни за успешното въвеждане на единната валута.

Министрите дискутираха и следващия тригодишен цикъл - Стратегически доклад, Общите насоки за икономическата политика 2008-2010, Специфичните интегрирани препоръки по страни и Общностната лисабонска програма.

На ЕКОФИН бяха разгледани Заключенията на Съвета относно прегледа на Единния пазар. България подкрепя Заключенията на Съвета, в които се подчертава, че конкурентноспособният единен пазар е основна движеща сила за икономически растеж и успешната икономическа дейност на малките и средни предприятия. Той осигурява подходящите условия, способстващи за покачване на жизнения стандарт на европейските граждани. В тази връзка ЕКОФИН смята, че съсредоточаването върху единния пазар като движеща сила следва да е в основата на предприетите мерки, включително в рамките на Лисабонската програма на Общността.

Основните акценти в Заключенията на ЕКОФИН са поставени върху отварянето на пазарите на услуги; продължаване на усилията за либерализиране на мрежовите индустрии; подобряването на данъчния климат и насърчаването на свободното движение на знания и иновации. В обхвата на документа още са засилването на конкурентоспособността, повишаването на ефективността и увеличаването на възможностите за стопанска дейност в областта на финансовите услуги на дребно, както и важността на външното измерение на Прегледа на единния пазар.

В Брюксел беше разгледан и проектът на Заключения на Съвета относно Единната платежна зона в евро (SEPA). България подкрепя общите изводи и предложения, като отчита значимостта на проекта SEPA за изграждането на единен и хармонизиран пазар на финансови услуги в Европа и ползите за всички участници в платежния процес. Страната ще продължи да подкрепя търговските банки и публичната администрация при подготовката им за реализиране на проекта на национално ниво.

По отношение на общото икономическо положение, анализите и очакванията на ЕК показват, че поскъпването на суровия петрол и на някои храни ще се отрази върху инфлацията в ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg