Орешарски участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси

310
Министърът на финансите Пламен Орешарски взе участие във второто за тази година заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе в Брюксел.

Основните теми от дневния ред бяха свързани с Годишния доклад по напредъка на Лисабонската стратегия и новите структури за нейното управление с ясно разпределение на отговорността на общностно и национално ниво. Като част от тази политика, всички страни-членки изработиха тригодишни Национални програми за реформи в отговор на специфичните предизвикателства пред тях.

Съветът отчете и специалното значение на разумната и добре балансирана фискална политика и на по-нататъшните реформи в страните–членки. Финансовите министри обсъдиха благоприятната икономическа среда, в която се намира ЕС – очакван темп на растеж от 2.7% за 2007 година, както и продължаване на тенденцията за развитие на трудовите пазари и повишаване на коефициента на заетост – 7 млн.нови работни места за периода 2007-2008г.

Министрите на финансите определиха и ключовите области на работа през 2007 година като насърчаване на успехите на Европейския Икономически и паричен съюз и воденето на добре балансирана фискална политика в страните от Еврозоната.

Устойчивостта и качеството на публичните финанси беше друг въпрос, който финансовите министри обсъдиха, като очертаха и мерките за постигането на тези цели в контекста на демографските промени и напредващата глобализация.

Съветът на финансовите министри ще предложи на Европейския съвет и своята визия за данъчната политика на Европа с оглед укрепването на вътрешния пазар чрез насърчаване на сътрудничеството между страните-членки, запазвайки националните компетенции и при продължаваща политика на работата в борбата с данъчните измами и вредните данъчни мерки.

Интегрирането на финансовите пазари, с цел повишаване на ефективността и международната конкурентноспособност, също беше разгледано от Съвета на финансовите министри. В рамките на ЕКОФИН, бяха изведени приоритетните области за по-нататъшното развиете на стратегията за създаването на интегриран и безпроблемно функциониращ европейски пазар на финансови услуги.

На ЕКОФИН беше разгледан и проект на Европейската Централна Банка „ TARGET 2- ценни книжа”. Целта на проекта е да подпомогне интеграцията на финансовите пазари в ЕС и да увеличи възможностите за избор и конкуренция в областта на клиринга и сетълмента на ценни книжа.
Съпредседателят на ЕКОФИН и Еврокомисар по финансовите въпроси подчерта на заседанието, че целта на Европейската Комисия е създаването на интегриран финансов пазар, който в момента е все още силно фрагментиран, като допълни, че Комисията е отворена да разгледа и други предложения и проекти.

Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси прие проекта на Препоръка на Съвета на ЕС по отношение на процедурата по освобождаване от отговорност на ЕК във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС за 2005 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg