Орешарски: Всички препоръки на ОЛАФ са взети предвид

700
Орешарски: Всички препоръки на ОЛАФ са взети предвид

Министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с Генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) г-н Франц-Херман Брюнер. На срещата от българска страна участваха още дирекорът на Националната агенция по приходите г-жа Мариа Мургина, директорът на Агенция „Митници" г-н Христо Кулишев и директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция г-жа Гинка Драганинска, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

В началото на срещата министър Орешарски благодари на г-н Брюнер за посещението му в България, което ще подпомогне процеса на подобряване на системите за финансово управление и контрол в страната.

Той отбеляза, че в момента се подготвят промени в Закона за държавната финансова инспекция, които ще осигурят непосредствено съдействие на служителите на ЕК при осъществяване на контрола при проверките на място. Той допълни, че вече са проведени няколко съвместни срещи между МФ, МВР и Прокуратурата, чиято цел е била подобряване на комуникацията и взаимодействието между институциите. Финансовият министър заяви още, че всички препоръки на ОЛАФ са от изключителна важност и вече са взети предвид в работата за подобряването на системите за контрол.

От своя страна г-н Брюнер отбеляза, че вижда сериозен напредък и подобрение на комуникацията между институциите след последната си среща с министър Орешарски. Франц-Херман Брюнер заяви още, че отношенията им с Агенция „Митници" може да се посочат като пример за добра комуникация. Той предупреди, че нарушителите много често са добре организирани и с много добри познания и затова действията, контролът и мерките срещу тях трябва да бъдат задълбочени и професионални, и допълни, че в определени случаи документално всичко по даден проект е нормално, формалните изисквания са спазени, така че за да се открият нарушенията трябва да бъде направена детайлна проверка.

Г-н Брюнер заяви, че и занапред ОЛАФ, заедно с българските си партньори, ще отделят голямо внимание на превентивния контрол. Той представи на министър Орешарски и екипа му добри европейски практики в областта на проверките и контрола, които могат да бъдат адаптирани и за България. Генералният директор на ОЛАФ допълни, че добрата съвместна работа между службата и структурите на МФ ще продължи, защото вече вижда позитивните сигнали за това.

Министър Орешарски отбеляза, че МФ винаги е имало добре комуникация с международни институции. Министърът заяви още, че служителите на НАП и Агенция „Митници" ще продължат да бъдат обучавани за спецификата на управление и контрол на средствата от ЕС. Пламен Орешарски и Мария Мургина благодариха на г-н Брюнер за възможността вече над 1300 служители на НАП, главно данъчни инспектори, да бъдат обучени в тази област.

В заключение на срещата министър Пламен Орешарски и Генералният директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер изразиха увереност, че съвместната работа на всички институции и добрата комуникация между тях са основната предпоставка за постигане на добри резултати.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg