Още две дружества с с жп лицензи за товарни превози

656
Още две дружества с с жп лицензи за товарни превози

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев връчи два нови национални жп лицензи за извършването на железопътни товарни транспортни услуги на Газтрейд” АД и на „Унитранском” АД. Документите са издадени по европейски формат за кандидатстване и провеждане на процедурата. Сегашните процедури са първите, които минават през всички етапи на новите европейски изисквания, съобщиха от Министерството на транспорта.

„Днешният ден е добър за българския железопътен транспорт, защото продължават действията за създаване на една конкурентна среда. Това дава възможност за либерализиране на пазара, а и за конкурентна регулация на цените. Убеден съм, че в процеса на сертифициране и двете компании са доказали на българския регулаторен орган – ИА ”Железопътна администрация”, че отговарят на всички условия, които изисква европейското законодателство. Тези лицензи им дават възможност да оперират по българската железопътна мрежа, но и да бъдат равнопоставени превозвачи в ЕС”, заяви министър Мутафчиев в словото си.

Въвеждането на европейски формат на разрешителни документи се извършва съгласно препоръката на ЕК по транспорт от 7 април 2004 г. Те се издават в съответствие с Директива на Съвета 95/18/ЕО за лицензиранe на железопътни предприятия и е в съответствие с преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за железопътен транспорт в рамките на посочения от закона двумесечен срок.

Припомняме, че до момента три железопътни дружества за превоз на товари („БДЖ” ЕАД, „Българска железопътна компания" АД и „Булмаркет" ООД) притежават евролицензи за извършването на железопътни услуги, преиздадени служебно от министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

„БДЖ” ЕАД получиха своя лиценз за превоз на пътници и товари на 1 април 2004 г. На 13 април 2005 г. „Българска железопътна компания" АД получи лиценз за превоз на товари. „Булмаркет - ДМ" ООД получи лиценз за превоз на товари на 21 октомври 2005 г. Всички лицензи важат за цялата жп инфраструктура на страната.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...