Още един шанс и след това Брюксел затваря кранчето с парите

363
Още един шанс и след това Брюксел затваря кранчето с парите

В България почти всяка престижна професия може да ви убие, пише днес лондонският вестник "Таймс" в материал със заглавие "Още един шанс - и след това Брюксел затваря кранчето с парите".

Например - да пишеш книги за българската мафия (Георги Стоев - застрелян в понеделник в София). Да ръководиш компания, която строи атомни електроцентрали (Борислав Георгиев - застрелян в неделя пред дома си в София). Да ръководиш футболен клуб (15 президенти на клубове бяха убити през последните 13 години, в това число трима от един и същи клуб за две години).

Какво се очаква от Европейския съюз да направи с България, пита вестникът. От 2001 г. насам в тази страна бяха извършени над 150 гангстерски убийства. Само преди една година Съюзът се съгласи България - заедно с Румъния - да стане член, въпреки провала със съдебната реформа в борбата с организираната престъпност. И от тогава нещата станаха още по-зле.

Почти всеки, който е на висок пост, има пари, и следователно има връзки с организираната престъпност; или е заел позиция срещу организираната престъпност и може да се превърне в нейна мишена, пише "Таймс".

Брюксел изсипа жестоки - по неговите стандарти - критики. На 28 март председателят на Европейската комисия Мануел Барозо отиде в София, явно за да стегне България заради пропуските й. Въпреки очевидно обезоръжаващия маньовър на домакините, които му връчиха орден "Стара планина", той им обяви: "Честно казано, не можем да повтаряме непрекъснато, че трябва да бъде направено повече." Въпреки обещанията си България не е осъдила нито един престъпник и не е уличила нито един високопоставен служител във вземане на подкупи, посочва вестникът.

След като прие България и Румъния, ЕС загуби основния си инструмент да ги накара да извършат реформи (парализата в Румъния, която не е толкова смъртоносна за нейния елит, е отделен, сериозен проблем), продължава "Таймс". Европейската комисия може да се опита да засрами София. Може да реши, че присъдите, издадени от български съдилища, няма да се признават в останалите страни от ЕС, но това може да има обратен ефект. Може да заплаши да замрази 6.5 милиарда евро, които трябва да бъдат отпуснати на България между 2007 и 2013 г. заради опасността парите да бъдат изразходвани не по предназначение.

Това ще бъде малко пресилено, тъй като парите са за земеделие, а не за онези области, които най-силно дразнят. Но би могло да се направи, посочва вестникът.

Безизходното състояние се дължи на факта, че ЕС не постави условия за поведението на новите членове. Съюзът бе прекалено самоуверен в силата си да променя страни само чрез ценностите на членството. Бъдещите членове няма да могат да се отърват толкова лесно, колкото Румъния и България.

Не бива да се забравя и фактът, че е опасно тези страни да бъдат отблъснати. Русия отдавна ухажва България и успя да я привлече към сделка за нов газопровод. Това веднага направи България зависима от добрата воля на руснаците. Междувременно старата гвардия в София подканя българите да имат вяра на руснаците, а не на ненадеждния Брюксел.

Струва си Брюксел да направи още един опит, преди да премине към строгите мерки, пише "Таймс". По-специално това означава да се настоява за реформи във вътрешното министерство – което, всъщност, премиерът Станишев вече направи. Би било лошо, ако това свали от власт крехката тристранна коалиция.

Ако и това не помогне, Барозо, който вече изчерпа възможностите на езика на отчаянието, ще бъде принуден да заяви на България, че не я бива за член на ЕС. Останалите страни членки не могат да я изхвърлят, но биха могли да спрат кранчето с парите, които те с лека ръка смятаха, че си текат натам, накъдето трябва, подчертава "Таймс", цитиран от БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg