Ост-Вест Контакт: Борисов е катастрофа за инвеститорите

749
Ост-Вест Контакт: Борисов е катастрофа за инвеститорите

Откакто Борисов оглави правителството в края на юли 2009 г. икономическата ситуация се влошава постоянно в България, а влиянието на световната криза се чувства вече ясно, пише списание "Ост-Вест Контакт".

Вербалните атаки на българския премиер Бойко Борисов срещу уж завишените цени на електроразпределителните дружества Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН и заплахите за реприватизация са катастрофални от инвестиционно-политическа гледна точка, подчертава германското икономическо списание "Ост-Вест Контакт".

Авторитетното издание отбелязва, че в България се забелязва тенденция на намаляване на чуждестранните преки инвестиции и концентрирането им към малко на брой браншове, както и усилията на правителството да раздвижи чуждите инвестиции с помощта на нови стимули.

"Ост-Вест Контакт" оценява критично и стратегията на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков да бави максимално плащанията на държавата към фирмите с цел да ограничава дефицита. Вербалните атаки на Борисов срещу уж завишените цени на електроразпределителните дружества Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН и заплахите за реприватизация са окачествени като катастрофални от инвестиционно-политическа гледна точка.

За капак на всичко бяха изпратени служители на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ да претърсят офисите на ЕВН, за да съберат "доказателствен материал" за инвестиции в електрическата мрежа, пише още изданието. Подобни акции едва ли могат да събудят доверието на чуждите инвеститори, се казва още в материала на "Ост-Вест Контакт".

Цитирани са и критични оценки на представители на Германо-българската търговска камара за кризисния мениджмънт на правителството на Бойко Борисов, който е оценен положително от едва 14% от представените там фирми.

В друг анализ на "Ост-Вест Контакт" оценява рисковете, произлизащи от гръцката криза, както и експортните шансове на страните от Централа и Източна Европа. Според икономисти на Уни-Кредит Груп България можела да бъде засегната от слабото търсене на нейните аграрни продукти.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg