Остават само 100 болници до края на годината?

526
Остават само 100 болници до края на годината?

Целта на правителството е да остави до края на календарната година само 100 болници, като тази цел не е официална и не е декларирана, но това е истинската цел на предлаганите промени в здравеопазването. Това каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред присъстващите директори на болници от страната.

По думите му най-тежките последици от закриването на болници ще са за пациентите, които са обслужвани досега от тях.

Д-р Кацаров отрече, че няма пари за здравеопазването. Той припомни, че бюджетът на НЗОК за 2010 г. беше приет с излишък от 830 милиона лева. През годините също са спестени 700 милиона лева от здравни вноски, или НЗОК разполага с резерв от 1 милиард и половина лева, заяви Стойчо Кацаров.

Той посочи, че всяка здравна система има нужда от високоспециализирани болници, но и от такива, които да посрещат ежедневните и най-чести нужди на хората. Изискването за двама специалисти по клинична пътека противоречи на Закона за здравното осигуряване и на Националния рамков договор за 2010 г., каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Председателят на Управителния съвет на Българския пациентски форум Теодора Захариева представи декларация от организацията до премиера Бойко Борисов по повод на предстоящата реформа в здравеопазването. В нея се изразява "категорично несъгласие с подготвяното от правителството масово закриване на болници".

Възразяваме срещу това, значими промени в здравеопазването да се извършват по един непрозрачен начин и без да се вземе предвид мнението на гражданите, пациентите и на лекарите, заяви Захариева.

Според нея по този начин огромен брой пациенти ще бъдат оставени без достъп до своевременна и качествена медицинска помощ, а това ще доведе до увеличаване на смъртността, заболеваемостта и инвалидизацията.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg