От 1 август спират проверките за "зелени карти" на български шофьори в Европейския съюз

449
От 1 август спират проверките за "зелени карти" на българските шофьори, пътуващи в страни от Европейския съюз. На 9 юли при писмена процедура Европейската комисия прие решение за прилагане на Директива на Европейския съвет 72/166/ЕЕС за проверки за гражданска застраховка при използването на автомобили.

Според това решение от 1 август 2007 г. държавите членки в Европейския съюз трябва да спрат проверките за гражданска застраховка на автомобили с постоянна регистрация в България и Румъния съгласно Приложение 3 на Многостранното гаранционно споразумение между националните застрахователи (бюрата "Зелена карта") на държавите членки на Европейското икономическо пространство и асоциирани страни (Андора, Хърватия, Исландия, Норвегия и Швейцария).

С Многостранното споразумение се регламентират отношенията между националните бюра във връзка с уреждането на претенции по застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите".

След приемането на решението българските и румънските автомобили при пътуване на територията на друга държава от Европейския съюз вече няма да подлежат на специален граничен контрол по отношение сключена застраховка "Гражданска отговорност".

Същевременно ще започнат да действат компенсационните механизми по Директива 2000/26 за изплащането на обезщетения на пострадали при пътно-транспортни произшествия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg