От 1 януари 2009 г. здравната вноска ще бъде 8 на сто

545
От 1 януари 2009 г. здравната вноска ще бъде 8 на сто

От началото на следващата година ще стартира процесът на демонополизация и съществено повишаване на финансирането на здравната система, реши политическият съвет на управляващата коалиция, съобщи правителствената информационна служба.

Членовете му подкрепиха изготвения проект за развитие на модела на българската система на публично здравеопазване. Върху него работи контактна група от трите партии от мнозинството БСП-НДСВ-ДПС след като на последното разширено заседание на политическия съвет в Хисар през февруари бяха набелязани основните параметри на реформата.

Демонополизацията на здравното осигуряване ще се извършва при спазване принципа на солидарността и максимална защита на всички социални групи в риск. Ще бъдат създадени Гаранционен и Солидарен фонд, които да осигурят финансовата стабилност в здравеопазването и достъпа на всички социални групи, вкл. деца, пенсионери, групи в риск. Въвеждането на Национална здравна карта ще гарантира необходимия брой легла по видове клинични пътеки, броя специалисти и общопрактикуващи лекари спрямо населението на даден регион. Тя ще бъде задължителна за лицензираните фондове в системата на задължителното здравно осигуряване.

Успоредно с това, в системата ще влязат повече средства (около 0.9 - 1 млрд. лв.), които ще са от увеличената здравна вноска. От 1 януари 2009 г. тя ще стане 8 на сто при 6 на сто сега.

Увеличението няма да е за сметка на общата данъчно- осигурителна тежест, тъй като ще бъде компенсирано от преразпределение на други осигурителни вноски. Предвижда се от началото на следващата година да се премахне и потребителската такса. Конкуренцията на пазара на здравноосигурителните и медицинските услуги ще бъде контролирана чрез строги критерии за лицензиране на здравноосигурителните фондове и различни законови механизми. Те предвиждат създаването на Арбитражна комисия, която извънсъдебно ще решава възникналите спорове по изплащане на медицински услуги между НЗОК и здравноосигурителните фондове и доставчиците на медицински услуги; Медицински инспекторат, който контролира изпълнението на клиничните и медицински стандарти и налага санкции при нарушаването им; Публичен регистър на доставчиците на медицински услуги и др.

Ежегодно Министерството на здравеопазването ще определя пределни цени за медицинските услуги, като ще бъдат забранени доплащанията, вкл. за избор на медицински специалист и екип, и допълнителните здравни осигуровки на медицински дейности от основния здравноосигурителен пакет. Фондовете ще могат да предлагат и допълнителен здравноосигурителен пакет при условията на допълнителни осигуровки. В него обаче не могат да се включват животоспасяващи и животоподдържащи лекарства.

С цел гарантиране на финансовата стабилност на системата, по предложение на министъра на здравеопазването Евгений Желев, от 1 юли 2008 г. ще бъдат въведени мениджърските договори в лечебните заведения. Те ще са обвързани с ефективността на медицинските дейности, финансовата целесъобразност и дисциплина.

Всеки пациент ще има право лично да избира всяка година здравноосигурителния си фонд, като законодателно ще бъде регламентирана забраната за корпоративни записвания. Ще бъдат въведени задължителни национални стандарти за качество. Това се прави, за да се гарантира законово сигурността на пациентите.

Целта на новия модел за развитие на публичното здравеопазване е да се повиши качеството на предлаганите здравни услуги и пациентът да заеме централно място в системата, като се гарантира задоволяването на неговите потребности и интереси. Здравната политика ще бъде насочена към превенция и ранно откриване на заболяванията като фактори за подобряване на здравните резултати и икономическата ефективност на системата.

Снимка: МС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg