От 11 март всички запалки на пазара безопасни за деца

886
От 11 март всички запалки на пазара безопасни за деца

На 11 март изтича преходният период, в който търговците можеха да продават запалки, необезопасени за деца по изискванията на националните стандарти на страните членки на ЕС, които въвеждат европейския стандарт EN 13 869, съобщиха от Комисията за защита на потребителите.

Според европейския стандарт обезопасената запалка е проектирана и произведена така, че при нормални и разумно предвидими условия за употреба не може да бъде задействана от деца на възраст под 51 месеца. Този срок беше предоставен от влязлата в сила на 11 май 2007 г. Наредба за безопасност на запалките, за да се даде възможност на търговците да се запознаят с нейните изисквания и да реализират вече пуснатите в обръщение запалки.

До края на дадения срок остават две седмици и по този повод Комисията за защита на потребителите стартира информационна кампания, насочена не само към широката общественост, но и към вносителите и търговците на тези стоки, с която да им напомни техните задължения и отговорности, определени с наредбата.

Лицето, което първо пуска на пазара запалки, е длъжно да разполага с документ, удостоверяващ изпитването на съответния модел запалка в лаборатория и заключенията от това изпитване да показват, че тя е обезопасена, т. е. не може да бъде задействана при попадането й в ръцете на дете. Освен това търговецът трябва да може да представи и документ, с който да докаже, че запалките от всяка партида, пуснати на пазара, съответстват на модела на запалка, който е бил подложен на изпитване.

Надзорът на пазара за запалка и контролът се осъществява от КЗП като по горепосочената наредба, така и въз основа на Закон за защита на потребителите, Наредба за условията и реда за предоставяне на информация за стоки и услуги, които представляват риск за потребителите, и за реда за осъществяване на сътрудничество между производителите, дистрибуторите, лицата, предоставящи услуги и контролни органи, Наредба за условията и реда за изтегляне от пазара, изземване от потребителите и унищожаване на опасно стоки и реда за обезщетяване на потребителите в случаите на изземване на опасни стоки. Нарушителите се санкционират с глоби от 300 до 1500 лв.

В КЗП са постъпили 54 уведомления от митнически служби за 12 748 407 бр. запалки. След извършване на проверки КЗП е отговорила в тридневен срок със свои уведомления, 10 от които са за забрана на вноса на 65725 броя запалки и 31 – за разрешен внос на 12 682 682 броя запалки.

През 2007 г. председателят на Комисията за защита на потребителите г-н Дамян Лазаров издаде 9 заповеди за забрана реализацията на пазара на 15 вида запалки, след като по безспорен начин за тях бе доказано, че не съответстват с изискванията за безопасност. Издадени са и две заповеди за унищожаването на опасни запалки. За всеки един модел на опасна запалка е събрана максимална информация, изготвени са досиета и са изпратени 11 нотификации до европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки RAPEX.

През периода са извършени общо 131 проверки на територията на цялата страна и са проверени 55 вносители и 41 дистрибутори. В резултат на проверките са съставени 14 акта за административни нарушения на Закона за защита на потребителите и Наредбата за безопасност на запалките.

От средата на март КЗП започва масирани проверки в складове и други обекти на вносители на запалки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg