От 2011 г. започва строеж на нов затвор в района на София

889
От 2011 г. започва строеж на нов затвор в района на София

Предвижда се догодина да започне изграждането на нов затвор в района на София. Това стана ясно на днешното заседание на правителството, на което беше приета програма за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

Очаква се да бъдат финализирани преговорите със Столична община за предоставянето на терен за строителство на новия затвор в района на столицата и да бъде изготвено техническо задание за строителството му. Нови сгради за лишени от свобода ще бъдат построени в региона, обхващащ областите Русе, Разград, Силистра, Шумен и Велико Търново и в региона на областите Хасково, Смолян и Кърджали. Конкретни мерки за преустройства, реконструкции и модернизации са набелязани за съществуващите затвори.

Програмата на кабинета предвижда за периода 2011-2013 г. на един лишен от свобода да бъде осигурена минимална жилищна площ от четири квадратни метра. В момента се ползват средно по два квадратни метра. За изпълнението на програмата са необходими 20 милиона лева за тригодишния период. Те ще бъдат осигурявани ежегодно от бюджета на министерството на правосъдието.

Въпреки отправените към страната ни критики и препоръки, България продължава да е единствената страна-член на ЕС, която за 50 години не е построила нито един затвор. Най-новата сграда на местата за лишаване от свобода е тази на затвора в Сливен от 1962 година. Повечето сгради на затвори са въведени в експлоатация през 30-те години на миналия век. Софийският централен затвор е строен в периода 1905-1911 година.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg