От 29 май спираме да работим за държавата през настоящата година

339
От 29 май спираме да работим за държавата през настоящата година

29 май 2007 година е денят на свободата от правителствена намеса в България. Изчисления на Института за пазарна икономика показват, че днес гражданите спират да работят за правителството и започват да печелят единствено за себе си.

Денят на свобода от правителствена намеса, известен по света като Tax Freedom Day, е първият ден от годината, в който страната чисто теоретично е заработила достатъчно доход, който да покрие бюджетните приходи за дадена година.

Това означава, че ако всичко изработено досега през годината беше изземвано от държавата на 100%, днес щеше да е първият ден, в който гражданите нямаше да плащат данъци и щяха да печелят единствено за себе си.

Денят на свободата от правителствена намеса се отбелязва в много страни по света, но различията в начините на събиране и категоризация на данните за публичните финанси правят сравнителния анализ много труден.

Най-късно денят се празнува в Швеция, а именно на 8 август за 2006. САЩ, където през 1948 година се заражда идеята за този ден, го отбеляза на 30 април 2007. От всички страни, за които има данни, най-рано празнуват в Естония – 24 април 2007.

Интересно е, че този ден се отбелязва на 29 май вече втора поредна година. Въпреки намалението на корпоративния данък до 10 %, размерът на преразпределителните процеси през 2007 година се запазват на нивата от 2006 година. Това означава, че намесата на държавата в живота на хората не намалява, а само придобива други форми и измерения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...