От 500 до 5000 лв. глоба за нарушители, брали блатно кокиче от резерват Ропотамо

1372
От 500 до 5000 лв. глоба за нарушители, брали блатно кокиче от резерват Ропотамо

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас ще санкционира нарушителите, които са събирали блатно кокиче в резерват Ропотамо, информират от МОСВ.

Служители на Дивечовъдна станция – Ропотамо са иззели чувалите със събраните растения и са съставили 10 акта. Въз основа на тези актове РИОСВ ще издаде наказателни постановления за нарушение по Закона за защитените територии. Санкцията за физически лица е от 500 до 5 000 лева.

Блатното кокиче (Leucojum aestivum L.) е под специален режим на ползване, включено е в Червената книга на България в категорията “застрашен от изчезване вид”, затова част от местообитанията му са обявени за защитени територии. Расте в мочурливи ливади, крайречни гори и заблатени местности. Блатното кокиче съдържа алакалоида галантамин, от който се произвеждат нивалин и други лекарствени препарати.

На територията на РИОСВ – Бургас има пет находища на блатно кокиче - защитена местност “Чаирите” край село Горица, защитена местност “Калината” край Слънчев бряг, край с. Присад, защитена местност “Блатото” край Созопол и местността “Блатата” край Лозенец. Събирането на блатно кокиче, както и на други видове растения в резерват “Ропотамо” е забранено. Състоянието на популациите се проверява ежегодно, съвместно с представители на общините и държавните лесничейства, на чиято територия са находищата. Проверките имат за цел да установят както общото състояние на растенията, така и тяхната плътност на разпространение, жизненост и брой цветове.

Тази година със заповед на министъра на околната среда и водите бе забранено ползването на листно – стъблена маса от блатно кокиче от находищата му в цялата страна. Забраната е в сила от края на април. Мерките са взети след дадена от експертите оценка за неблагоприятното състояние на блатното кокиче през тази година и ниските ресурсни възможности на популациите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...