От днес част от столичната улица "Съборна" става пешеходна зона

551
От днес част от столичната улица

© Столична община

От днес част от улица „Съборна“ в центъра на София става пешеходна зона. Решение за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 юни.

Ще бъде забранено движението на моторни превозни средства и паркирането в участъка от площад „Св. Неделя” до улица „Цар Калоян” и от улица „Леге” до улица „Княз Александър I”. Променя се и организацията на движение в участъка от улица „Цар Калоян” до улица „Леге”.

Премахва се перпендикулярното паркиране до северния тротоар. Ще бъдат обособени места за успоредно паркиране покрай южния тротоар. Движението на коли ще бъде еднопосочно, в една лента - от улица „Леге” към улица „Цар Калоян”.


Три отсечки от улици в историческия център на София ще се превърнат в пешеходни зони от петък до неделя през лятото.

Това са:
- улица „Шишман“ от улица „Граф Игнатиев“ до улица „Юрий Венелин“.
- улица „Сан Стефано“ от булевард „Цариградско шосе“ до булевард „Янко Сакъзов“.
- улица „Ангел Кънчев“ от улица „Уилям Гладстон“ до площад „Гарибалди“.

Това е пилотен проект на инициативата „Зелени улици“ и е част от последователната политика на Столичната община за повече място за хората в града, по-чист въздух и цялостна грижа за околната среда, съобразена с новите реалности, наложени от Covid-19.

Проектът предвижда обособяването на пешеходни зони от петък в 19:30 часа до 18:00 часа в неделя за периода от 17 юли до 22 септември.

Заварените паркирани коли ще бъдат премествани от Центъра за градска мобилност в непосредствена близост. Живущите на тези улици, които имат стикер за паркиране в зоната, ще бъдат предварително уведомени.Улиците ще се почистват допълнително и ще се мият всяка събота вечер. Избраните участъци от улиците имат връзка между паркове, пешеходни зони и градски градини, в близост са до спирки на градския транспорт.

Свободна пешеходна зона от петък до неделя ще има през месец август по булевард „Цар Освободител“ в участъка от „Раковски“ до „Дондуков“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg