От днес влиза в сила Законът за електронното управление

467
От днес влиза в сила Законът за електронното управление

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев изпрати писма до ръководителите на административните структури от централната, регионалните и местните администрации във връзка с приложението на Закона за електронното управление (ЗЕУ) и приетите подзаконови актове към него, се съобщава на сайта на Министерството на държавната администрация и административната реформа.

ЗЕУ влиза в сила днес, 13 юни 2008 г. В тази връзка МДААР се обърна към всички администрации в седемдневен срок да предоставят информация за предприетите от съответната структура вътрешноорганизационни мерки във връзка с приложението на ЗЕУ, както и списък на всички нормативни актове и проекти на нормативни актове, на които съответната структура е вносител и в които са направени изменения и/или допълнения във връзка с прилагане принципите и изискванията на ЗЕУ (това включва както влезлите вече в сила документи, така и онези, които са планирани в законодателната или оперативната програма на Министерския съвет, в процедура на съгласуване преди внасяне в МС или на етап разглеждане от Народното събрание).

Законът за електронното управление беше приет от Народното събрание миналата година с 1 година отлагателен период за влизане в сила. В приложното поле на закона се урежда дейността на административните органи при работа с електронни документи, предоставянето на административни услуги по електронен път и обмена на електронни документи между административните органи.

Законът се прилага и по отношение на дейността на лицата, осъществяващи публични функции (нотариуси, държавни и общински учебни заведения и др.) и организациите, предоставящи обществени услуги (образователни, здравни, топлоснабдителни и електроснабдителни, телекомуникационни, пощенски и др.).

Законът за електронното управление поставя основата за съществена реформа в работата на администрацията при използването на новите информационни технологии и съвместното използване на хартиени и електронни документи. Той насочва дейността на администрацията изцяло към гражданите и бизнеса, въвеждайки като основен принцип на работа еднократното събиране и създаване на данни, задължение за вътрешен обмен на информация по електронен път, съвместимост между информационните системи.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg