От ДСБ: Фонд РПИ е една черна кутия, в която потъват пари

493
От ДСБ: Фонд РПИ е една черна кутия, в която потъват пари

Докладът на Сметната палата в своите заключения дава възможност да се каже, че има драстични нарушения в работата на фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, каза Иван Иванов от ДСБ, цитиран от БНР.

По думите му, реално докладът създава впечатлението, че фондът представлява една „черна кутия”, в която потъват пари и излиза някакъв продукт, но няма никаква връзка между двете.

Според Иванов, основните тежки констатации на одиторите от Сметната палата са, че липсват сведения за извършените строително-монтажни работи.

Освен това липсва информация за извършените плащания в дирекция „Експлоатация и поддържане на републикански пътища”, както и това, че липсва метод за осчетоводяването на тези плащания.

Министър-председателят Сергей Станишев трябва да създаде образ на България, че е страна, която се бори с корупцията, коментира в заключение Иван Иванов.

Нека припомним, че вчера сметната палата излезе с доклад за дейността на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". В него бяха констатирани нарушения при възлагането на обществени поръчки.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството не е определил с наредба начина, по който трябва да се поддържат републиканските пътища, пише в доклада.

Планирането при пътните ремонти не съответства на Закона за пътищата, става ясно още от изводите. В същото време обаче е констатирано, че парите, които плащаме за винетки са отивали по предназначение за поддръжка на пътищата.

По въпроса за обществените поръчки в доклада се казва, че голяма част от договорите, които по същество са били за основен ремонт на пътища, са отчитани като текущи ремонти. Затова дейността по тези ремонти, не може да се оцени и анализира адекватно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg