От ДСБ поискаха проверка на финансите на софийските общински търговски дружества

365
От ДСБ поискаха проверка на финансите на софийските общински търговски дружества

Общинските съветници от ДСБ в София настояват кметът Бойко Борисов да предприеме незабавни мерки за проверка на финансовото състояние и дисциплина във всички търговски дружества на общината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

На извънредно заседание днес в Столичната община групата съветници от ДСБ е обсъдила случая с "Трамкар". Съветниците настояват да бъдат отстранени от длъжност лицата от общинската администрация и от органите на управление на дружествата, които
не са изпълнили задълженията си да упражняват контрол съгласно действащите наредби.

Общинарите от ДСБ предлагат лицата на изборни длъжности в общината, независимо от политическата им принадлежност, да бъдат лишени от политическо доверие и да напуснат заеманите от тях длъжности, ако се докаже, че незаконно са се облагодетелствали.

Според общинските съветници от ДСБ, признанията на изпълнителния директор на "Трамкар" Христоско Вретенаров, че през време на мандата на сегашния кмет на София е злоупотребявал със средства на предприятието показва, че кметът Борисов и подчинената му администрация не са упражнявали предвидения в законодателството контрол над общинските търговски дружества.

Повече от година след приемането на наредбата за управление на общинските търговски дружества, тя не се прилага, се казва в позицията на групата на ДСБ. Дружествата са оставени без контрол, без ясни бизнес задачи и планове, и формират мизерни печалби и дивиденти за общината, смятат те.

Вследствие на това сме свидетели на задълбочаване на корупцията в общинската икономика, както и на най-злокачествената форма на злоупотреба в историята на общината - системното директно присвояване на пари от касата на едно предприятие, смятат представителите на ДСБ в СОС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg