От КНСБ искат да се гарантира ръстът на заплатите и стабилизиране на работната сила

472
От КНСБ искат да се гарантира ръстът на заплатите и стабилизиране на работната сила

На днешната пленарна сесия на Международната организация на труда президентът на КНСБ Желязко Христов е посочил като предизвикателство високата безработица в селските общини, която достига 25%, както и острия дефицит на квалифицирана работна сила. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ за БТА.

На сесията Желязко Христов е изразил становището на синдиката за липсата на социален диалог за гарантирането ръст на заплатите и за стабилизирането на работната сила. Според него трябва да се създаде възможност работещите да се възползват от своя принос в икономическия растеж.

В становището на КНСБ се акцентира върху трайната тенденция за макроикономическа стабилност и относително висок икономически растеж (6.2 на сто през 2007 г.), нарастващата инфлация, която с натрупване от април 2007 г. до април 2008 г. е 14.6%, на поскъпването на хранителните стоки с 25 на сто. От КНСБ посочват и отчетения от правителството бюджетен излишък в размер на 3.4 на сто от брутния вътрешен продукт, който е получен в резултат на рестриктивна политика по отношение на разходите за финансиране на образованието и здравеопазването.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев представи позицията на КНСБ и на "Подкрепа" за опити за неспазване на фундаменталните синдикални права у нас. За тази цел трябва да се обърне внимание на започналата процедура срещу ръководителите на двата синдиката в образованието, по повод на учителската стачка миналата година, в която са участвали 110 000 работещи в системата на образованието. Тренчев е посочил, че за тази процедура е уведомена Международната конфедерация на профсъюзите.

В рамките на кампанията за защита на фундаменталните синдикални права българските синдикати настояват и за ратификация на Конвенция "158", която възпрепятства прекратяване на трудовото отношение по инициатива само на работодателя, Конвенция
"168" за насърчаване на заетостта и защита при безработица, Конвенция "154" за преговори между работодателя и профсъюзите за сключване на колективни трудови договори, Конвенция "135" за представителите на трудещите се в предприятията и Конвенция "177" за надомните работници.

От Международния комитет по изпълнение на стандартите са заявили, че подкрепят позицията на синдикатите и ще следят внимателно хода на делото срещу Янка Такева и Крум Крумов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg