От „Кремиковци“ представят днес на МОСВ документация за превенция на замърсяване

1091
От „Кремиковци“ представят днес на МОСВ документация за превенция на замърсяване

Ръководството на „Кремиковци” трябва да представи днес в Министерството на околната среда и водите цялата документация, която описва мерките, чието изпълнение гарантира недопускане на екологични проблеми при спиране на доменните пещи, както и отговорните за тяхното изпълнение служители. Това разпореждане на министър Джевдет Чакъров предаде вчера заместник-министър Чавдар Георгиев на ръководството на комбината.

Георгиев, както и експерти на МОСВ и РИОСВ-София отидоха на извънредна проверка в „Кремиковци” по разпореждане на министъра заради информации по изказване на представители на синдикатите в комбината, че има опасност от спиране на доменна пещ заради липса на суровини, което създава екологични рискове.

В срещата от страна на предприятието участваха главният изпълнителен директор Джаганадам и директорът по техническите въпроси Пирлов. Те гарантираха, че са предприети всички мерки, в това число и издаване на съответни заповеди за недопускане на екологични проблеми, ако се стигне до извеждане от експлоатация на доменните пещи.

Риск от екологични проблеми съществува, само ако рязко бъде спряно подаването на природен газ. Единствено тогава има опасност от аварийна ситуация, са уверили представителите на ръководството на „Кремиковци”. Тогава, когато предприятието бъде информирано предварително за предстоящо спиране на природния газ, има период за реагиране и безопасното им извеждане от експлоатация. Тази процедура е разписана и се изпълнява при спирането на пещите за ремонт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg