От МРРБ: Основен акцент в програмата “Регионално развитие” е градоустройството

480
Очакваме българските местни власти да проявят интерес към създаването на значими сгради, които ще бъдат като белег на времето. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски на пресконференция по повод старта на инициативата “Европейски архитектурни седмици” в София.

Той припомни, че основен акцент в Оперативна програма “Регионално развитие” е градоустройството.

Зам.-министърът заяви, че началото на “Европейски архитектурни седмици” се поставя с изложба на световно известния архитект Заха Хадид. Инициативата няма да е еднократен акт, а се надяваме да успеем да я превърнем в традиция, каза Димчо Михалевски.

Той подчерта, че на този форум българските архитекти ще почерпят от опита на световни величия в тази област и припомни, че и много български архитекти работят в авторитетни архитектурни бюра по света.

“Очакваме българските архитекти да могат да формират вкус у инвеститорите и обществеността и в България да се появят сгради, които да бъдат знак на нашето време и съвместими с природната среда”.

Според архитект Георгий Станишев, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, членството на България в ЕС не се измерва само в политически и икономически аспекти, а дава тласък на културния диалог между България и други страни. “Целта ни е не само да се поканят чужди архитекти да проектират в България, а българските архитекти и българската общественост да се запознаят със световните постижения в тази област”, каза Георгий Станишев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg