От МЗ разпоредиха проверка на всички внесени ядки от 2004 г. досега

381
От МЗ разпоредиха проверка на всички внесени ядки от 2004 г. досега

Директорите на 28-те регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) трябва да подадат информация в Министерството на здравеопазването за вноса на всички видове ядки от 2004 г. досега.

Това разпореди главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, информираха от пресцентъра на МЗ.

Целта е да бъдат уточнени количествата ядки, внесени у нас, техният произход, дали е извършван лабораторен анализ от РИОКОЗ на взети от тях проби и какви са резултатите от него.

МЗ поиска информация и от Агенция „Митници" за установените от нейните органи внесени през този период количества ядки, и по-специално от Гамбия.

Съгласно разпоредбите на Регламентите на ЕС и Закона за храните в България производителите и вносителите на стоки носят пълна отговорност за тяхното качество и безопасност, припомнят от МЗ.

Проверка на документите на стоките при вноса им се осъществява от служителите на митническите пунктове. При съмнение за стоки с опасност за здравето те уведомяват РИОКОЗ, които вземат проби от партидите и извършват лабораторните изследвания. Европейските регламенти не въвеждат изискване за задължително изследване на всяка партида от всяка стока.

С решение от юли миналата година Европейската комисия издаде списък на страни и стоки, които са с висока степен на риск за здравето и затова техният внос е под специално наблюдение, като се изисква и задължителна проверка, а за някои - и лабораторен контрол.

Гамбия не е включена в този списък на ЕК. Поради установяването на фъстъци с високо съдържание на афлатоксини от тази страна, България уведоми Европейската комисия по системата за бързо оповестяване (RASFF) за случая и за износа на партидата за Холандия. МЗ информира комисията и за фирмата-получател на стоката в Холандия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg