От МЗГ обсъждат безопасността на храните в страните членки на ЕС на тридневен форум

267
От МЗГ обсъждат безопасността на храните в страните членки на ЕС на тридневен форум

Зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова откри заседанието на Работната група “Земеделие и агро-индустрия” на Организация за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Срещата на членовете на организацията е по повод приключването на двугодишния мандат на България като страна-координатор по земеделие на ЧИС, който на 30 април 2007 г. ще бъде поет от Русия.

По време на тридневния форум ще бъдат обсъдени развитието на социалното партньорство в областта на земеделието и агро-индустрията, безопасността на храните като приоритет в земеделската политика на страните-членки, както и прилагането на решенията и препоръките на Съвета на министрите на вътрешните работи, свързани със земеделието.

Сътрудничество на страните–членки на ЧИС в областта на селското стопанство и в частност на растителната защита и безопасността на храните ще гарантира реализирането на продукцията на Общия Европейски пазар.

Пред Министерството на земеделието и горите стои предизвикателството по изпълнението и прилагането на достиженията на правото на ЕС в областта на продуктите за растителна защита. Въвеждането на европейските норми в аграрния отрасъл ще позволи на страните-членки на ЧИС да отговорят на високите изисквания в международната конкурентна среда. Това заяви зам.-министър Бъчварова в приветствието си към участниците в Работната група.

ОЧИС е създадена с подписването на декларация през юли 1992 г. в Истанбул от държавните глави на Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Области на сътрудничеството на организацията са: селско стопанство, търговия, промишленост, наука и технологии, околна среда, транспорт, телекомуникации, статистика, стандартизация, енергетика, туризъм, фармацевтика и здравеопазване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg