От НИМХ прогнозират покачване на нивата не реките в цялата страна

599
От НИМХ прогнозират покачване на нивата не реките в цялата страна

Очаква се покачване на нивата на реките в цялата страна в резултат на продължаващите валежи. Това показва анализ на дирекция „Води” на Министерството на околната среда и водите, направен на базата на прогнозни данни на НИМХ.

За реките в района на Черноморието, Арда, Тунджа, Янтра, Огоста и Марица след Пазарджик това повишение ще е по-значително.

Според прогнозните данни към 11 часа днес, с които разполага дирекцията, се очаква количеството на валежите в две трети от територията на страната – предимно в Централна и Източна България, да е над 30 литра на квадратен метър за следващите 48 часа.

В резултат на падналите през изминалото денонощие валежи има покачване на нивата на реките Върбица, Арда, Чепеларска в Южна България. То е между 45 и 148 см. В останалите части на страната или няма промяна или има слабо понижаване на речните нива.

МОСВ продължава да следи метеорологичната обстановка в страната и да информира своевременно регионалните си структури, „Гражданска защита” и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Министерството следи стриктно и за спазването на контролните обеми на комплексните и значими язовири, определени от министъра на околната среда и водите.

Междувременно Министерството на държавната политика при бедствия и аварии изпрати до областните си дирекции прогнозата на НИМХ за очакваните в страната валежи.

Дежурствата на спасителните отряди на МДПБА са подсилени и в готовност за незабавна реакция.

Очаква се валежите да бъдат най-интензивни в Рило-родопската част на страната, където количеството им ще бъде 40 - 80 л/кв.м.

В Източна България и в северозападните райони е възможно валежите да достигнат до 30 - 40 л/кв. м .

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...