От НИМХ прогнозират покачване на нивата не реките в цялата страна

580
От НИМХ прогнозират покачване на нивата не реките в цялата страна

Очаква се покачване на нивата на реките в цялата страна в резултат на продължаващите валежи. Това показва анализ на дирекция „Води” на Министерството на околната среда и водите, направен на базата на прогнозни данни на НИМХ.

За реките в района на Черноморието, Арда, Тунджа, Янтра, Огоста и Марица след Пазарджик това повишение ще е по-значително.

Според прогнозните данни към 11 часа днес, с които разполага дирекцията, се очаква количеството на валежите в две трети от територията на страната – предимно в Централна и Източна България, да е над 30 литра на квадратен метър за следващите 48 часа.

В резултат на падналите през изминалото денонощие валежи има покачване на нивата на реките Върбица, Арда, Чепеларска в Южна България. То е между 45 и 148 см. В останалите части на страната или няма промяна или има слабо понижаване на речните нива.

МОСВ продължава да следи метеорологичната обстановка в страната и да информира своевременно регионалните си структури, „Гражданска защита” и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Министерството следи стриктно и за спазването на контролните обеми на комплексните и значими язовири, определени от министъра на околната среда и водите.

Междувременно Министерството на държавната политика при бедствия и аварии изпрати до областните си дирекции прогнозата на НИМХ за очакваните в страната валежи.

Дежурствата на спасителните отряди на МДПБА са подсилени и в готовност за незабавна реакция.

Очаква се валежите да бъдат най-интензивни в Рило-родопската част на страната, където количеството им ще бъде 40 - 80 л/кв.м.

В Източна България и в северозападните райони е възможно валежите да достигнат до 30 - 40 л/кв. м .

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg