От нова година бензинът и дизелът с 5% биосъставка

465

От Нова година бензините и дизелът ще са с 5 процента биосъствака, каза пред журналисти днес Костадинка Тодорова, директор на дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката, цитирана от БТА. Тя участва в конференция на тема "Пазарът на биогорива в Югоизточна Европа".

Добавянето на биогорива към минералните трябва да доведе до намаляване на акциза с 5 процента, но това вероятно няма да стане от началото но 2008 година, защото трябва да се въведе с промяна в Закона за акциза и с разрешение на Европейската комисия, коментираха участници в конференцията.

Смесването на биогорива с течни горива от минерален произход и предлагането им на пазара се извършва само в данъчни складове, лицензирани по реда на Закона за акцизите и данъчните складове, допълни Костадинка Тодорова.

Тя посочи, че ако производителите и търговците не изпълняват задължението за смесване на минерални с биокомпоненти, ще се налагат санкции. В член 38 на Закона за възобновяеми енергийни източници и биогоривата е записано, че на производител, вносител или доставчик на течни горива от нефтен произход, който не изпълни задължението си по чл. 24 за задължително смесване, се налага имуществена санкция в размер от 7000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение имуществената санкция е в трикратен размер, определен по максималния размер на санкцията.

"Лукойл" и сега слага биогорива в своите продукти, каза Костадинова. Тя допълни, че в Германия вече се прилага условието за 5 процента биосъстав в горивата. В Австрия на бензиностанциите има отделна колонка за биогориво и всеки сам решава каква ще е смеската.

До края на месеца се очаква да е готова Краткосрочна програма за насърчаване потреблението на биогорива и тя ще бъде внесена за одобрение в МС, каза Тодорова. Тя каза още, че се обмисля въвеждането на биогорива в градския транспорт, за промишлени цели и за обслужване на летищата. Възможно е то да се използва и от топлофикациите.

Сместването на двата компонента едва ли ще доведе до намаляване на крайната цена на горивата, защото дори да падне с 5 процента нивото на акциза, производството на биоетанол и биодизел е все още по-скъпо от преработката на нефта, коментира Андрей Делчев, президент на Българска петролна и газова асоциация.

В Европейската комисия вече е внесено предложение биогоривата да станат 10 процента от продаваните бензини и от дизела, казаха още участници в конференцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...