От РИОКОЗ издадоха 45 акта след направени проверки в Бургас, Варна и Добрич

688
От РИОКОЗ издадоха 45 акта след направени проверки в Бургас, Варна и Добрич

Контролните органи на Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в областите Бургас, Варна и Добрич извършиха 484 проверки на обекти за търговия с храни, заведения за хранене и развлечения, детски лагери, почивни станции и хотели. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Целта на проверките е да се установи готовността на производители и търговци в началото на летния сезон за спазване на санитарно-хигиенните норми. Инспекторите са проверили 303 заведения за общественото хранене и столове, 118 хранителни блокове в детски заведения, 43 обекта за търговия с храни и 20 обекта за производство на храни.

При извършените проверки са издадени общо 53 предписания, 45 актове за административно нарушение и 16 заповеди за временно спиране експлоатацията на обекти.

Регистрация на обектите за производство и търговия с храни, наличие на действаща система за управление на безопасността на храните, течаща топла и студена вода, качество на измиване и дезинфекция, правилно хладилно съхранение на суровините и готовата продукция, спазване на технологичните изисквания при приготвяне и сервиране на храната, предлагане на готовите ястия за консумация в деня на приготвянето, личната хигиена на персонала са част от задължителните изисквания, които са били обект на проверка от контролните органи.

В почти всички обекти е изготвена система за управление на безопасността на храните, основана на принципите на системата НАССР. Предстои системата да бъде внедрена и поддържана в обекти на територията на община Поморие и сезонните обекти във Варненска област.

Установени са случаи на обекти, където се предлагат храни, които не са вписани в удостоверението за регистрация, и собствениците не са уведомили РИОКОЗ за промяна на обстоятелствата. Нарушителите са санкционирани. През целия летен сезон контролните органи на РИОКОЗ в Бургас, Варна и Добрич ще осъществяват засилен контрол върху хранителните и търговските обекти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...