От строителството и индустрията очакват ръст на продажните цени през идните 3 месеца

365
Около една трета от мениджърите в строителството очакват увеличение на продажните цени в отрасъла през следващите три месеца, показват данни от бизнес-анкета на Националния статистически институт през ноември. Близо една пета от стопанските ръководители в индустрията също предвиждат увеличение на продажните цени.

Търговците на дребно отчитат, че сега има повишение на продажните цени и очакват през следващите три месеца тези цени да се задържат. Повече от 76 на сто от фирмите от сектор "Услуги" прогнозират, че цените ще останат без промяна през следващите три месеца.

През ноември 2007 г. общият показател на бизнес климата e с 1 пункт под октомврийското си равнище поради по-умерените мнения на мениджърите от промишлеността и строителството за бизнес ситуацията в предприятията.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през ноември е с 3 пункта под равнището от предходния месец в резултат на изместването на мненията на стопанските ръководители от "подобрение" към "запазване на същото" бизнес състояние.

През ноември стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, независимо че съставният показател "бизнес климат" пада с 3.3 пункта в сравнение с предходния месец. Това понижение се дължи на по-умерените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

По-оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през ноември покачват съставния показател "бизнес климат" с 3 пункта над равнището от предходния месец.

През ноември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се покачва с 1.5 пункта в сравнение с октомври. По-оптимистични са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията, а и очакванията им за следващите шест месеца са то да се задържи на същото равнищ - според 44.8 на сто от предприятията или да се подобри - според 50.8 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg