Отбелязваме Деня на Европа

911
Отбелязваме Деня на Европа

© Pixabay

На 9 май отбелязваме Деня на Европа. Емблематичната дата ще бъде почетена у нас с редица събития и инициативи, съобщава Дарик радио.

Късно вечерта на 8 май 1945 г. Германия подписва капитулацията си, а тогавашният американски президент Хари Труман и британският премиер по това време Уинстън Чърчил обявяват края на войната в Европа. На 2 септември 1945 г. и Япония капитулира.

Денят на Европа отбелязва датата, на която през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. 5 години след края на Втората световна война в Европа, Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

”Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко действителна солидарност", казва в декларацията си Шуман.

От 1950 г. Европейската общност за въглища и стомана започва да обединява европейските държави в икономически и политически план, за да се гарантира траен мир. Шестте държави основателки са Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия.

През 1957 г. с Договора от Рим се създава Европейската икономическа общност (ЕИО), позната също като „общия пазар“. Дания, Ирландия и Обединеното кралство се присъединяват към нея на 1 януари 1973 г. и с тях страните членки стават девет на брой.

През 1981 г. Гърция става 10-ата държава от ЕС, а Испания и Португалия я последват пет години по-късно. През 90-те години са подписани два договора — Договорът от Маастрихт от 1993 г. (Договор за Европейския съюз) и Договорът от Амстердам от 1999 г.

През 1995 г. към ЕС се присъединяват три нови държави: Австрия, Финландия и Швеция. Малко село в Люксембург дава името си на споразуменията от Шенген, които постепенно позволяват на хората да пътуват, без паспортите им да бъдат проверявани по границите.

10 нови страни от Централна и Източна Европа се присъединяват към ЕС през 2004 г., последвани от България и Румъния през 2007 г. Договорът от Лисабон е ратифициран от всички държави от ЕС и влиза в сила през 2009 г. Той осигурява на ЕС модерни институции и по-ефикасни методи на работа. През 2013 г. Хърватия става 28-ата страна членка на ЕС.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България Денят на Европа се отбелязва на 9 май от 2005 г., след като Министерският съвет издава постановление за това на 29 март 2005 г.

България се присъедини към Европейския съюз от 1 януари 2007 година. Договорът за присъединяване е подписан на 25 април 2005 година.

Днес редица събития ще се проведат по повод Деня на Европа в София, в периода, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз. В 9.30 часа пред сградата на Президентството тържествено ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз в присъствието на президента Румен Радев. 

В 11.30 българският еврокомисар Мария Габриел, заедно с ресорния министър за европредседателството Лиляна Павлова, ще участват в дискусия в Аулата на СУ за бъдещето на младите хора в дигитална Европа.

В 14.15 пред пилоните на НДК Габриел и Павлова, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, ще участват в откриването на информационна изложба, посветена на българското европредседателство. В 21.30 часа пък на площад „Независимост” ще се проведе 3D светлинно и звуково шоу. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg