Отбелязваме световния ден без тютюнопушене

315
Отбелязваме световния ден без тютюнопушене

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнопушене.

Тази година Световният ден преминава под надслов „Среда, свободна от тютюнев дим - затворените пространства без тютюнев дим. Създавай и се наслаждавай на 100% околна среда без тютюнев дим".

Изборът е обусловен от голямото значение, което СЗО отдава на вредите, които причинява вторичният тютюнев дим, и на здравните последици за хора, поставени в условия на принудително въздействие на тютюневия дим на обществени и работни места.

В среда с тютюнев дим се съдържат над 4000 химически вещества, някои от които са карциногенни и токсични. Проучвания на СЗО са установили, че при непушачите, които живеят с пушач, рискът от рак на белия дроб е 20-30% по-голям.

Гърция и Кипър са двете страни с най-страстни пушачи в Европа, сочат данни на „Евробарометър", по случай днешния ден без цигарен дим.

42 на сто от гърците заявяват, че пушат, докато този процент за средностатистическия европеец е 32 на сто.
Девет от десет гърци казват, че пушат редовно и ежедневно, а 53 на сто от тях заявяват, че изпушват над 20 цигари на ден.
Допълнителният риск от тютюневия дим на работното място се оценява на 12-19%.

Рискът от сърдечно-съдови заболявания сред непушачите се увеличава с 25-30%, ако живеят с пушач. Пасивното пушене се свързва със заболяванията на дихателните пътища и е основна причина за изостряне на заболявания като астма, алергии и хронични обструктивни белодробни заболявания, които водят до социална изолация и изолация на работното място.

През тази година Министерството на здравеопазването проведе допитване за бъдещите политики на Европейския съюз за тютюнопушене на обществени места.

Над 97% от участниците в електронното допитване в България се обявиха за забрана - обща или частична, на тютюнопушенето на обществени места, а под 3% са против всякаква забрана.

В Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето 2007-2010 г., приета от Министерския съвет през февруари 2007 г., е заложено до 2010 г. да се намали тютюнопушенето сред населението с 10% спрямо нивото на разпространение през 2007 г. и да се задържи възрастта на пропушване на нивото от 2007 г., с тенденция за повишаването й.

Ефективно ще се прилагат досегашните мерки за забрана на тютюнопушенето на обществени и работни места и превантивният контрол с оглед предотвратяване на нарушения на действащото законодателство.

През 2005 г. РИОКОЗ са проверили 168 110 обекта за спазване на наредбата за тютюнопушене на обществени места, а през 2006 г. - 169 368.

Извършените проверки в обектите са 304 028 за 2005 г., а през 2006 г. - 278 610.

През двете години са проверени общо 10 321 транспортни средства.

През 2005 г. РИОКОЗ са връчили 22 636 предписания за спазване на наредбата, а през 2006 г. сериозните нарушители на разпоредбите, на които са връчени предписания, са 2916.

За двете години действие на наредбата са издадени общо 4581 наказателни постановления на физически и юридически лица на обща стойност над 404 000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg