Отбраната- бизнес за над 300 млн. лв.

546
Отбраната- бизнес за над 300 млн. лв.

Волята на МО да бъде коректен партньор на българските фирми от отбранителния бизнес е налице, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов, който подкрепи думите си с примера за намаляването на задълженията на министерството през миналата година към доставчици.

През 2010 г. за дейности по осигуряването на дейността на Българската армия, на Министерството на отбраната и дейности по отбраната са осъществени процедури и са изплатени на български компании 336 млн. лева, посочи Ангелов на конференцията "Бъдещето на българската отбранителна технологично-индустриална база".

По думите му малка част от тези средства са свързани конкретно с фирми от отбранителната индустрия. За настоящата година в материалния план е заложено около 302 млн. лева да бъдат изплатени на български доставчици и изпълнители. Ведомството ще настояват за най-доброто възможно качество, при възможно най-добра цена и чрез открит и честен състезателен процес.

Като пример Ангелов даде възможността да бъде извършена поддръжка от български фирми на френските вертолети "Кугър", а в бъдеще и на "Пантер".

Министърът каза още, че се очаква "не без основание" българска фирма или фирми да спечелят поръчка на агенцията на НАТО за доставки и поддръжка /NAMSA/ за ремонт и модернизация на 36 вертолета Ми-17 от страни-членки на НАТО.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков, който откри конференцията, също коментира, че през миналата година износът на българска специална продукция е повече от два пъти по - голям отколкото през по-миналата година и е съпоставим с износа на електроенергия. "И това са основно продукти, които са високотехнологични или среднотехнологични, които създават заетост за висококвалифициран персонал", обясни той.

Източник: БТА, БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg