Отдъхнахме си от COVID-19, всички погледи към икономиката (обзор)

910
Отдъхнахме си от COVID-19, всички погледи към икономиката (обзор)

© Pixabay

България продължава да държи ниски стойности на новите случаи на COVID-19. Поредицата от мерки позволиха на доста от хората, ползващи платен или неплатен отпуск да се върнат на работните си места. Икономиката обаче по всяка вероятност ще продължи да изпитва затруднения и в следващите месеци, в които управленските решения ще са повече от важни.

Последните данни:

Броят на заразените с COVID-19 у нас се увеличава с 33 за последното денонощие, като от тях болнични заведения са настанени 21.

Това съобщи на сутрешния брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.


Общият брой на заразените у нас достига души 2292.

За последното денонощие са направени 1432 теста. Общият брой на пробите до момента достига 68 243 или 9749 към 1 млн. население.

Към момента хоспитализирани са 285-ма пациенти, като от тях 33 са на интензивно лечение.

Пренасочват 70 млн. лева от ОПОС за малкия и среден бизнес

Министерският съвет прие решение за изменение на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“ (ОПОС), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Кохезионния фонд (КФ) на Европейския съюз и държавния бюджет.

С одобреното изменение на програмата 69 853 000 лв. се пренасочват към оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“, от които 49.5 млн. лв. по линия на ЕФРР и 20.4 млн. лв. по линия на КФ.

Пренасочването е съгласно взето решение на национално ниво за преразпределяне на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове между оперативните програми в подкрепа на мерки за минимизиране на отрицателните последици от разпространението на COVID-19.

220 000 служители ще запазят работните си места по мярката 60/40

Работните места на 219 845 служители в 13 497 предприятия ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40.

По нея държавата покрива 60% от осигурителния доход и дължимите осигуровки към него, а останалите 40% се заплащат от работодателите.

Одобрението на подадените документи се извършва от Агенцията по заетостта в срок от 7 работни дни след кандидатстването.

До момента Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации в размер на близо 38 млн. лв. на 6 475 компании.

Със средствата ще бъдат изплатени възнагражденията на 99 646 служители.

Възобновяват чартърните полети от 15 юни

"Това, което се постигна като споразумение между г-н Борисов и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите без карантина.

Ние предложихме да се пътува с декларация, така че да не се създават допълнителни усложнения.

Предложихме и да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Нова телевизия.

"Това, което е изключително важно за нас, е вътрешният пазар и ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка.

МВР очаква ръст на престъпленията

Очакванията са за повишаване на ръста на престъпленията и усложняване на криминогенната обстановка след отпадането на мерките за ограничение на разпространението на коронавируса и произтичащите от тях полицейски пунктове.

За това предупредиха вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред депутатите от вътрешната комисия.

Налице е спад на престъпленията за периода на епидемията - с 16.4% са намалели те, отчете вътрешният министър. А разкриваемостта се е увеличила с 0.8 пункта. С над 21% е регистрираният спад на кражбите. Това е показал анализът на криминогенната обстановка до края на април.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg