Отдават на концесия "Видин-север" и "Видин-юг"

399
Отдават на концесия

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев проведе работна среща днес с кмета на Община Видин Румен Видов. По време на разговорите бяха обсъдени предстоящото концесиониране на Пристанищен терминал Видин Център, бъдещото развитие на речната пътническа гара, проведената процедура за предоставяне на концесия на Пристанищен терминал Видин-север и Пристанищен терминал Фериботен комплекс Видин, както и изграждането на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при градовете Видин (България) - Калафат (Румъния).

Основната тема на срещата беше изграждането на Дунав мост 2 на техническо ниво. “В момента не е нужна политика за моста, а работа”, заяви министър Мутафчиев. Реализацията на Дунав мост 2 в срок зависи от всички страни и е необходимо всеки да поеме своите отговорности, за да бъде избегнато евентуалното забавяне на проекта, каза още той. МТ и Община Видин изразиха готовност, че ще положат максимални усилия за преодоляването на пречките от технически характер.

Ангажираността на Общината може да бъде изразена по различни начини – например, при евентуално възникване на нужда от допълнителна строителна площадка. При това положение, ако държавата не успее да осигури такава площадка, Общината би могла да намери подходящ терен. Министърът изрази надежда, че през април ще започнат реалните строителни дейности. Все още съществува проблемът с отчуждаването на 6-те имота на територията на прилежащата инфраструктура. Не се очаква това да създаде сериозни пречки за старта на строителството, каза още министър Мутафчиев.

От своя страна кметът на Видин Румен Видов се ангажира, че Общината ще бъде партньор при изграждането на моста и заяви, че изпълнителят на обекта може да разчита на съдействие от страна на Общината при възникване на затруднения по време на строителството.

На срещата министърът и кметът се договориха експерти от Община Видин да вземат участие в ежемесечните работни срещи на оперативните групи в Министерството на транспорта.

Проектът „Дунав мост 2” е един от най-големите и сложни инфраструктурни проекти, които се изпълняват от Министерството на транспорта. Общата стойност на проекта се оценява на 236 млн. евро, от които 226 млн. евро са за строителни работи и 10 млн. евро са за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ. Проектът е подкрепен финансово от програмите ФАР и ИСПА на Европейския съюз, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Кредитната институция за възстановяване на Федерална република Германия (KfW), Френската агенция за развитие (AFD) и държавния бюджет на Република България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg