Откъде се очаква да влязат пари в бюджета?

1099
Откъде се очаква да влязат пари в бюджета?

Министерският съвет прие предложените от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков мерки за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция, съобщиха от правителствената информационна служба.

Те бяха дискутирани на поредица от срещи между представителите на правителството, синдикатите и работодателите. Целта им е да омекотят последствията от икономическата криза, да бъдат постигнати бързи, реални и устойчиви резултати по преодоляването на последиците от нея и да стабилизират бюджетната позиция.

По предложение на вицепремиера Симеон Дянков правителството одобри и мярка, по която не беше постигнат консенсус в Националния съвет за тристранно сътрудничество - освобождаване на държавното обществено осигуряване от ангажимента да заплаща първите 3 дни от временната неработоспособност с оглед избягване на злоупотреби с осигурителната система.

Приетото днес решение съдържа 60 мерки. Между тях на първо място е набавянето на допълнителен вътрешен и външен финансов ресурс с цел укрепване на фискалния резерв.

Как се очаква да стане това?

500 млн. лв. се очаква да влязат в хазната от ускорената продажба на предписани емисионни единици до 50 млн. тона чрез националната система за зелени инвестиции.

Още 250 млн. лв. пък трябва да дойдат от приватизация на миноритарни остатъчни дялове чрез Българска фондова борса, приходите от която постъпват в полза на републиканския бюджет.

Увеличаване срока на арендните договори и продажбата на 100 хил. дка земи трябва да внесат още 164 млн. лв. в държавния бюджет., а още 25 млн. лв. трябва да дойдат от наеми в предприятия с преобладаващо държавно участие.

Беше одобрено въвеждането на данък върху хазарта, който трябва да увеличи приходите в бюджета с 80 млн. лв.

35 млн. лв. трябва да бъдат събрани от т. нар. Данък лукс ( върху жилища с данъчна оценка над 300 хил. лв. и върху автомобили със застрахователна стойност над 70 хил. лв.; утроява се данъкът върху персонални яхти и самолети).

Друго голямо перо, което ще бъде ограничено, са текущите разходи на разпоредителите с бюджетни кредити (разходи за администрация). Те ще бъдат ограничени с 10%, от което държавата очаква да спести 500 млн. лв.

В антикризисната стратегия се предвижда още съкращаването на административните разходи, подобряване на бизнес средата чрез приватизация и концесиониране, възстановяване на ДДС в законовите срокове, постеигане на по-добра отчетност на финансовото министерство, голяма част от средствата от приватизация трябва да се насочат към Сребърния фонд и др.

Пълният списък на антикризисните мерки е публикуван на страницата на Министерски съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мен
# 0
15:03 | 31 March 2010
Тия дали ще ни закопаят?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg