Откриха първата в страната паралелка по професията "Охранител"

436
Откриха първата в страната паралелка по професията

© МВР

От тази учебна година година в СОУ „Тодор Кирков“ е разкрита професионална паралелка „Охранител“, специалност „Физическа охрана на обекти“ от професионално направление „Сигурност“, информира МВР.

Паралелката, включваща 26-има осмокласници, ще функционира с подкрепата  на ОДМВР - Ловеч. Паралелно с предметите от общообразователната подготовка, децата от класа ще изучават дисциплини със  специфична и разширена професионална насоченост - правна регламентация на частната охранителна дейност; защита на класифицираната информация; професионална етика и комуникативни способности; защита на личните данни.

„Надеждата на всички ни е, че в края на обучителния процес учениците от тази паралелка ще имат готовност и ще са придобили необходимите умения и знания, за да се влеят в редиците на МВР“, заяви в изказването си пред ученици, родители и учители, заместник-министър Балабанов. По стар български обичай той лисна менче с вода за здраве и успехи преди учениците да престъпят за първи път в училищната сграда след половингодишна пауза, а мотото „Нека посрещнем предизвикателствата на новата учебна година смело и решително!“ обедини всички гости, родители и учители.Снимка: МВР


За да пожелаят успех на осмокласниците от новата паралелка „Сигурност“, на празника присъстваха също областният управител на област Ловеч Ваня Събчева, заместник-кметът на община Ловеч Венцислав Христов, Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, старши комисар Милен Маринов - директор на ОДМВР -Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов – началник на РУ-Ловеч.

Училището  от години работи изключително успешно с МВР и в частност с ОДМВР - Ловеч по различни проекти с цел превенция на учениците. От 2016 г. то е и първото училище в областта - участник в Националната програмата „Детско полицейско управление“,  инициирана от  Министерството на вътрешните работи и реализирана от междуведомствена експертна работна група. Обучението се провежда в продължение на две години с началните и прогимназиалните класове и има няколко цели:  ранна превенция сред подрастващите; утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната; създаване на навици за безопасно поведение; изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в полицията. Два випуска от СОУ „Тодор Кирков“ успешно завършиха обучението по програмата и по-голямата част от децата предпочетоха да продължат гимназиалното си обучение в новата паралелка „Сигурност“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg