Откриха център на Световната банка в София

1217
Откриха център на Световната банка в София

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и Шаолин Янг - управляващ и главен административен директор на Групата на Световна банка, откриха център за споделени услуги, чрез който ще се предоставя корпоративна и технологична подкрепа на бизнес операциите на петте институции от Групата по целия свят, съобщават от пресцентъра на финансовото министерство.

„Често се съмняваме колко успешни можем да бъдем. Днес е един от примерите, колко знаещи и можещи сме, след като такава глобална институция като Световната банка, може да намери и намира повод да припознае България като второто място, след Чанай, Индия, където да бъде открит подобен център за споделени услуги“, заяви в приветствието си министърът на финансите Владислав Горанов.

Министър-председателят също подчерта, добрите условия в страната и факта, че ИТ-секторът у нас се развива три пъти по-бързо в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. „Неслучайно един от осемте суперкомпютъра ще бъде именно тук и ще даде възможност седем дни в седмицата по 24 часа да поема информация от целия свят“, напомни Борисов.


„Вярваме, че новата локация, от която ефективно и ефикасно ще се предоставят споделени услуги за служителите ни от цял свят, ще допринесе реално за изпълнение на основната ни мисия за справяне с бедността”, заяви Шаолин Янг, управляващ и главен административен директор на Групата на Световна банка. „Признателни сме на правителството на Република България за продължаващото партньорство и подкрепа при установяването на центъра,” допълни той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за доверието и заяви, че откриването на подобен център е голямо признание за столицата на България.

Тодор Младенов – изпълнителен директор на София Тех парк, допълни, че от днес Световната банка е част от иновационната екосистема на България. „Присъствието на банката е оценка на постигнатото в областта на ИТ-сектора и за таланта на българските специалисти“.

Новият офис се изгражда в допълнение на съществуващия център за споделени услуги на Световната банка в Ченай, Индия. Структурата в София ще позволи на институцията да обслужва по-добре своите служители от различните часови зони и ще има положително влияние върху икономическата среда в страната - ще способства за осигуряването на работни места за високотехнологични специалисти и за надграждането на потенциал в сектори с висока добавена стойност.

Местоположението на новия център беше избрано след дълга процедура, включваща множество конкуриращи се страни, и основана на широк кръг от критерии като стабилност, качество на IT-инфраструктура и работната сила в сектора. Очаква се в новия център да бъдат заети около 300 специалисти в петгодишен срок.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg