Откриват асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози към ОЧИС утре

407
Откриват асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози към ОЧИС утре

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще открие Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни превози към ОЧИС (BSEC-URTA).

Събитието ще се проведе утре, 2 ноември 2007 г., от 10.00 ч в Гранд хотел София, зала София, етаж 2.

По време на форума ще бъде представен за първи път анализ на резултатите от Черноморския автомобилен керван, проведен от 19 април до 28 май 2007 г., по инициатива на ОЧИС и с подкрепата на ИРУ и асоциациите за международни превози от Черноморския регион. Целта на кервана беше да се идентифицират проблемите пред международния автомобилен транспорт на товари в региона и да предложи решения за преодоляването им. Инициативата е добър пример за публично-частно партньорство.

Керванът, оборудван със специални проследяващи устройства и придружаван от транспортни експерти, имаше за цел: да популяризира изграждането на кръг от магистрали около Черно море сред страните от ОЧИС; да направи оценка на съществуващата инфраструктура в различните страни около Черно море, която да послужи като основа за изграждането на магистралния кръг; да събере данни по време на пътуването, свързани с транспорта и условията за осъществяването му: време на чакане на границите, митнически процедури и контрол, пътни такси и визови изисквания за шофьорите.

Цялата съществуваща информация по тези въпроси беше събрана от експертите по време на продължилото близо 8 500 км пътуване на кервана през 12 страни от черноморския регион. Данните бяха анализирани от Института за изследвания и обучения в областта на транспорта в Холандия (NEA) и включени в доклад, публикуван в печатното издание за кервана "Постижения и заключения от Черноморския автомобилен керван".

Резултатите от посочения научен анализ показаха, че икономическите загуби, произтичащи от визови процедури за професионалните шофьори, квотните ограничения и чакането по границите за превозвачите от страните от ЧИС - следователно и за гражданите на тези страни - възлизат, само за черноморския регион, на 229 милиона евро годишно (близо 850 000 щатски долара на ден).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg