Откриват пречиствателните станции за отпадъчни води в Златоград, Мадан и Рудозем

939
Откриват пречиствателните станции за отпадъчни води в Златоград, Мадан и Рудозем

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски ще открие три градски пречиствателни станции за отпадъчни води в Златоград, Мадан и Рудозем. Церемониите по откриването им ще бъдат в неделя, 21 октомври 2007 г.

Те ще се проведат в следната последователност: в Златоград ще започне в 13.00 часа, в Мадан – в 14.30 часа, а в Рудозем – в 16.00 часа. Пречиствателните станции са изградени по проект по Програма ФАР, Финансов меморандум 2001.

Строителните дейности и за трите обекта са изпълнени от Дюлгер ООД, Хидрострой ООД, ГЕЗА Електротехник, Германия. Общата стойност на трите пречиствателни станции е 11.998 млн. евро, от които 6 млн. евро са по Програма ФАР и 5.998 млн. евро са национално съфинансиране.

Стойността на пречиствателната станция в Златоград е 3.850 млн. евро, на тази в Мадан – 4.082 млн. евро, а в Рудозем – 4.066 млн. евро.

Консултант на проекта е обединение „Пътинвест-инженеринг” АД и „Супервайзер” ООД.
Трите пречиствателни станции имат изградени системи за механично и биологично пречистване на водите, като инсталациите и оборудването осигуряват отвеждането на пречистените крайни потоци в приемника.

Общият им капацитет е 29 430 еквивалент-жители (Златоград – 9913, Мадан – 9750 и Рудозем – 9767).

Подписани са Сертификати за предаване на пречиствателните станции на крайните собственици – Общините Златоград, Мадан и Рудозем.

Изпълнението на проекта ще допринесе за намаляване замърсяването на реките – водоприемници Маданска и Върбица, които са част от басейна на река Арда, от директно заустените в тях отпадъчни води на трите града.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg