Откриват програмата за трансгранично сътрудничество с Македония

426
Откриват програмата за трансгранично сътрудничество с Македония

На 13 март 2008 г., четвъртък, в Кюстендил ще се проведе първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Македония за периода 2007–2013 г.

Програмата ще осигури възможности за укрепване и развитие на вече установените партньорства, създаване на нови такива и насърчаване на съвместни инициативи и практики.

Бюджетът на програмата до 2009 г. е 7.756 млн. евро, от които 6.593 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ, а 1.163 млн. евро е националното съфинансиране от двете страни.

Приоритетните оси на програмата са икономическо развитие и социално сближаване, подобряване качеството на живот и техническа помощ.

По програмата за трансгранично сътрудничество могат да кандидатстват областите Кюстендил и Благоевград от България, а от Македония избираеми са Североизточен, Източен и Югоизточен район.

Потенциални бенефициенти са общини, неправителствени организации, асоциации на общини, изследователски институции, междуобщински организации за сътрудничество, камари и други от граничните райони.

От българска страна в официалното откриване ще участва зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова, от македонска Сенат Одзоски, зам.- министър на местното самоуправление на Република Македония, както и Натали Верскелде представител на Главна дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg