Откриват Програмата за трансгранично сътрудничество с Турция

330
Откриват Програмата за трансгранично сътрудничество с Турция

На 14.05.2008 г. ще се проведе първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Турция за периода 2007–2013 г.

Срещата ще открие зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова. В него ще участват и представители на Главна дирекция ”Регионална политика” на Европейската комисия и на делегацията на Европейската комисия в Република Турция.

Заседанието ще се проведе от 10.30 часа в зала „Пресцентър” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Програмата е логично продължение на установилите се като традиция добросъседски отношения от предходните трансгранични инициативи.

Насочена е към конкретните нужди, особености и специфичните предизвикателства на региона с акцент върху опазването на околната среда. Реализирането на програмата цели насърчаване на инициативи, които да повишат привлекателността и конкурентоспособността на региона, да подобрят качеството на живот, социалната и икономическата среда.

Стратегията и приоритетните оси на програмата са формулирани в съответствие с националните и европейските приоритети – постигане на балансирано и устойчиво развитие, базирано на силните страни на региона.

Новата програма ще осигури възможности за укрепване и развитие на вече установените партньорства, създаване на нови такива и насърчаване на съвместни инициативи и практики.

Приоритетните й оси са устойчиво социално-икономическо развитие, подобряване качеството на живот и техническа помощ. Бюджетът на програмата до 2009 г. е 11 814 525 евро, от които по 5 021 173 евро са от Европейския фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ, а 1 771 179 евро са национално съфинансиране.

По програмата за трансгранично сътрудничество могат да кандидатстват провинциите Киркларели и Одрин от Турция, а от България избираеми са областите Ямбол, Хасково и Бургас.

Допустими кандидати за участие в проектите са: общини, неправителствени организации, асоциации на общини, изследователски институции, междуобщински организации за сътрудничество, камари и други от граничните райони.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg