Отлагат въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г.

481
Отлагат въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г.

© Pixabay

Народното събрание прие изменения в Закона за пътищата на първо четене, внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители.

"За" тях гласуваха 106 народни представители, "против" - 43 и "въздържали се" - 20, с което бяха приети.

Със законопроекта се премахва задължението Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа.


Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предлага след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено до постигане на сигурност, че Електронната система на тол такси е в пълна готовност.

Предлага се парламентът да отложи таксуването с тол такса до вземане на решение на Министерски съвет, с което се потвърждава тази готовност за техническо опериране, като се постави максимален срок, след изтичане на който, независимо дали е взето такова решение, да се осигури въвеждането на смесената система.

Предложеният срок е 1 март 2020 г. Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3.5 тона, съобщава Дарик радио.

До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г., пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3.5 тона ще заплащат винетна такса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg