Отличници сме по съотношение на размера на чуждестранните инвестиции към БВП - 16.4%

456
Отличници сме по съотношение на размера на чуждестранните инвестиции към БВП - 16.4%

България се нарежда на седмо място сред 141 държави по обем на привлечени инвестиции като съотношение към БВП през 2006 г. , които са на стойност 5.172 млрд. долара. Привлечените инвестиции в страната от 1990 г. до 2006 г. са на стойност 20.7 млрд. долара. Това съобщи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи Иво Прокопиев, който представи годишния световен доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Преди България е Люксембург, Хонг Конг, Суринам, Исландия, Сингапур и Малта. Сред страните от ЕС България се нарежда на трето място, а в Източна Европа - на първо място преди безспорния отличник в реформите Естония, каза Прокопиев, цитиран от БТА.

Факторите за тези резултати са свързани както с членството на страната в ЕС, така и с успешните структурни реформи, основно в частния сектор, защото в публичния сектор те все още предстои да се случат, смята Прокопиев.

Директорът на отдел "Инвестиционен маркетинг и статистика" в Българската агенция за инвестиции Димитър Николов посочи, че в региона на Югоизточна Европа България е втора по привлечени инвестиции след Румъния. По-голямата част от инвестициите там обаче са на базата на приватизацията.

В България около 95 на сто от чуждестранните вложения са на "зелено". Страната е привлякла около 20 на сто от инвестициите в ЮИЕ, а 286 са проектите на "зелено" от общо 784 в региона и 11 813 общо в света. Като дял това означава 36.5 на сто в региона и 2.42 на сто в света по брой на привлечени проекти. По съотношение на размера на чуждестранните инвестиции към БВП България е отличник - с 16.4 на сто, допълни Николов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg