Отнемат разрешителни на обменни бюра заради данъци

1066
Отнемат разрешителни на обменни бюра заради данъци

В Националната агенция по приходите (НАП) започва цялостна проверка на всички чейнч бюра, регистрирани в България, съобщиха от пресслужбата на НАП.

Всяко от тях, което има неплатени данъчни или осигурителни задължения ще бъде заличено от регистъра и ще му бъде отнето правото да осъществява дейност по обмяна на валута. Бюро за обмяна на валута в Кърджали вече остана без разрешение за извършване на дейност, след като се установи, че има неплатели данъчни задължения.

Разрешенията ще бъдат отнети и на тези обменни бюра, които са извършили нарушения на Валутния закон в последните 2 години. Такова нарушение е, например, търговия с валута от лице, което не е вписано в регистъра на обменните бюра, за което се налага глоба до 6000 лв.

Към момента в България 631 фирми имат разрешение за извършване на такава дейност. Общият брой на обменните бюра, стопанисвани от тези фирми е 1397. Вписването и заличаването в регистъра на обменните бюра е процедура, която се извършва в НАП от 2008 г.

Дотогава тази дейност се извършваше в Агенцията за финансово разузнаване. Редом с отнемането на разрешителните на фирми с неплатени данъци или нарушители на Валутния закон започват и проверки в обменните бюра за спазването на правилата за търговия с валута.

Сред често срещаните нарушения са продажба на валута на курс, различаващ се с повече от 20 % от фиксинга на БНБ и ползването на информационни табла с подвеждаща клиентите информация. Законът дава право на инспекторите на НАП освен да налагат глоби и имуществени санкции, но и да запечатват некоректните обменни бюра.

Засилването на контрола върху дейността на обменните бюра - нарушители е част от мерките за повишаване на събираемостта на данъците, обявени от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

Източник/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg