Отново бюджетен дефицит през август

1042
Отново бюджетен дефицит през август

Към 31 август 2010 г. бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно в размер на 1.537 млрд. лв. и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 1.448 млрд. лв. и по европейските средства в размер на 88.9 млн. лв.

След като през юли бе регистриран излишък от 284.5 млн. лв. за август отново имаме дупка в бюджета - от 305.8 млн. лв.

Постъпленията по КФП към края на месец август са в размер на 15.3 млрд. лв., или 62.3 % от актуализираните годишни разчети за 2010 г.

„Параметрите по изпълнението на приходите се движат в рамките на разчетите към ЗИД на ЗДБРБ за 2010 г. Налице са положителни сигнали за стабилизиране при постъпленията от данъци (най-вече при косвените данъци), като данъчните приходи на консолидирано ниво за месеците юли и август на месечна база са по-високи от приходите за юли и август 2009 г. Независимо, че номиналният ръст не е висок, това са първите два месеца от началото на годината с ръст на данъчните приходи на месечна база спрямо 2009 г.", коментират от Министерството на финансите.

Разходите за заплати и възнаграждения на консолидирано равнище са близки до отчетените за същия период на 2009 г. Разходите за заплати спрямо осемте месеца на 2009 г. по републиканския бюджет са по-ниски и компенсират по-голямата част от отчетеното нарастване по общинските бюджети и по бюджета на съдебната власт. Ръстът при социалните и здравноосигурителните разходи от 9.9 % спрямо тези за същия период на предходната година се компенсира от по-ниски разходи за издръжка и капиталови разходи, допълват от МФ.

Разходите за субсидии към края на август нарастват спрямо същия период на 2009 г. със 189.1 млн. лв., което се дължи основно на по-високия размер изплатени субсидии по Програмата за развитие на селските райони, съфинансирана от ЕЗФРСР.

През август чрез фонд „Тютюн" бяха изплатени 116 млн. лв. за премиране на тютюнопроизводителите за реколта 2009 г., като тези разходи са с еднократен за годината ефект.

Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към август 2010 г. от централния бюджет възлиза на 466.7 млн. лв.

Фискалният резерв към 31 август 2010 г. е в размер на 6.2 млрд. лв.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg