Отново чухме "Не" за Шенген от Франция и Германия

988
Отново чухме

Независимо от оценката на Европарламента, че България е изпълнила всички  технически критерии за Шенген, външните министри на Франция и Германия смятат, че страната ни трябва да работи още за влизане в свободната зона.

Българският външен министър Николай Младенов коментира, че дебатът, който Европа води за влизането на България и Румъния в Шенген сега е много политизиран заради проблема с голямата вълна имигранти от Северна Африка.

България и Румъния вече трябваше да са в зоната без граници, ако Германия и Франция не бяха наложили отлагане. Проблемите с корупцията и организираната престъпност са основният аргумент срещу членството в Шенген.

Напливът от бежанци от Северна Африка допълнително утежнява ситуацията. Само на пръв поглед този факт няма пряка връзка с българската и румънската кандидатура, стана ясно от отговора френският първи дипломат:

"Ние не можем да приемем всички имигранти на света, затова искаме ФРОНТЕКС да функционира, да има контрол на външната граница на Евросъюза, да имаме обща политика за имиграцията.

Франция не е против присъединяването на Румъния и България към Шенген. Просто, за да бъде резултатно това присъединяване, трябва да бъдат изпълнени определен брой критерии. Констатираме, че днес те не са изпълнени, както трябва, така че давайки им време да го направят, ще се стигне до целта", заяви Ален Жюпе, министър на външните работи на Франция.

Само преди 2 дни докладчикът на Европарламента даде оценката, че България и Румъния са много по-готови за Шенген от някои, които вече са част от зоната.

За германския външен министър обаче има още върху какво да се работи. Гидо Вестервеле, министър на външните работи на Германия, коментира, че "има обективни критерии и докато те не са изпълнени, не могат да се предприемат други стъпки. Водим усилени разговори със засегнатите страни-членки на Европейския съюз"

Германия и Франция, които по-често са на различни мнения по общите въпроси - този път демонстрират единство и последователност в позицията си за отлагане приема на България и Румъния.

Според министър Николай  Младенов въпросът е много политизиран и темата сега е особено чувствителна, заради голямата вълна емигранти от Африка.

Министър Младенов е оптимист - до края на годината той очаква България да бъде приета в свободната зона.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg