Отпадане на фиксирането на ценови ставки при одиторските услуги, предлага КЗК

598
Отпадане на фиксирането на ценови ставки при одиторските услуги, предлага КЗК

Комисията за защита на конкуренцията предлага да отпадане възможността за фиксиране на ценови ставки за определен брой часове за проверка и заверка на счетоводните отчети. От комисията са стигнали до предложението след проучване на регулаторния режим и саморегулациите в дейността на одиторите и съответствието им със ЗЗК.

От КЗК съобщиха още, че е анализирано и изискването за задължително членство в една единствена организация - ИДЕС /Институт за дипломирани експерт-счетоводители/. Според комисията, съществуването на повече от една професионална организация е допустимо само при условие, че държавата поеме ролята на гарант на законосъобразността на изпитните и квалификационни процедури, чрез определяне на еднакви стандарти.

Комисията предлага да се преразгледа и нормативната уредба за делегиране на правата за обучение, провеждане на изпити и издаване на дипломи, само на един орган – ИДЕС. Целта е да се защитят интересите на потребители и професионалистите, както и да се избегнат евентуални ограничения на конкуренцията в бранша. КЗК счита, че възможността за провеждане на устни изпити, трябва да отпадне.

Що се отнася до забраната за реклама, комисията е приела че подобно ограничение не е в интерес на потребителите.

Изготвянето на промени в Закона за независимия финансов одит, както и приемането на последващи актове, регулиращи дейността на одиторите, следва да бъдат предоставяни на КЗК за оценка на съответствието им с правилата на конкуренция.

Повод за образуване на производството са препоръките на ЕК за либерализиране на действащите законодателни и регулаторни мерки и привеждането им в съответствие с политика на конкуренцията, насочена към реформа и модернизиране на специфичните правила в областта на професионалните услуги.

Пълният текст на становището е публикуван на адрес: www.cpc.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...