Отписват фирми в Бургас за неплатени данъци

822
Отписват фирми в Бургас за неплатени данъци

Екипи от публични изпълнители на НАП-Бургас започнаха посещения в офисите на фирми и на лица от бургаския, ямболския и сливенския регион, които са декларирали пред приходната администрация дължим данък добавена стойност, но не са го внесли в законовия срок - до 14 дни след изтичането на предходния месец, в който е осъществена сделка. Това съобщи говорителят на администрацията в Бургас Христо Узунов.

В първия списък на данъчните власти, след селекция, са попаднали 100 фирми от региона, всяка от които е със задължения от повече от 100 000 лева. От началото на годината всички те са натрупали 10 млн. лева неплатен ДДС.

От НАП ще изискват обяснение какви точно са причините, довели до забавеното плащане, имат ли фирмите задължения към трети лица и дали могат да се намерят варианти за разсрочени плащания с цел поетапно да се погасяват невнесените суми.

Ако обаче бъде установено, че има умишлено невнасяне на дължими суми, собствениците на фирми ще бъдат ревизирани.

При липса на активи и на възможност за плащания към НАП, фирмите ще бъдат служебно дерегистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, ще се прилага и мярката "отнемане на паспорт на данъчнозадължено лице", уточниха от приходното ведомство.

Седемдесет и един недвижими имота и 19 движими вещи вече са обявени за продажба чрез търг от НАП-Бургас. Общата им стойност е 6.2 млн. лева.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg