Отпускат 7.5 милиона лева за усъвършенстване на българската статистика

328
Отпускат 7.5 милиона лева за усъвършенстване на българската статистика

Министерският съвет е одобрил отпускането на 7.5 милиона лева за осъществяване на стратегията за усъвършенстване на българската статистика в периода 2008-2012 година. Това съобщи в Русе председателят на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева, цитирана от БТА.

Стратегията предвижда изпълнение на четири основни задачи: усъвършенстване на разпространението на статистическата информация; намаляване на натоварването на фирмите и институциите, от които се събират статистическите данни; подобряване на надеждността и навременността на информацията и участие в общоевропейските статистически изследвания.

Доц. Коцева коментира, че сега Националният статистически институт и 28-те му регионални бюра нямат съвременни начини за разпространение на обработените данни, не се организират редовни пресконференции и предоставяната статистическа информация е в
неподходящ вид за ефективно ползване. За преодоляване на това ще се създадат електронни страници, чието зареждане ще е редовно в точно определени дата и час.

За облекчаване на фирмите и институтите при попълване на формулярите ще нарасне електронното им подаване и ще се премахне дублирането чрез подаване на едни и същи данни към НАП, НОИ, НСИ и други места, каза доц. Коцева. Предстои да се публикуват статистическите оценки не само на национално, а и на регионално равнище.

Доц. Коцева обясни, че за изпълнение на тези цели Министерският съвет е одобрил стратегията и проекта за изменение на закона за статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg